Sarmale

 Ingrediente:
(cca 80 de sarmale)
- 2 kg carne tocata de porc
- orez  2 maini
- 5 oua
- cimbru
- sare
- piper
- foi de dafin
- 1/2 lingurita de cimbru
- marar tocat
- 3 cepe mari
- patrunjel numai frunze - 1 legatura medie
- 1 l suc de rosii
- 5 verze murate potrivite
- 100 g slanina afumata

Mod de preparare:

Compozitia de umplut sarmale:
- se amesteca carnea tocata cu orezul ceapa tocata prin masina de tocat, cele 5 oua, sare si piper dupa gust.

- se omogenizeaza

- din cele 5 verze alegem frunzele in care se infasoara sarmalele iar dupa ce am terminat compozitia de carne, varza ramasa se toaca marunt. (cantitativ: intr-o sarma se pune o lingura rasa de carne)

- Intr-o oala de inox sau nonaderenta, punem 3 - 4 fasii de slanina la baza, apoi varza tocata cam 2 degete si asezam primul strat de sarmale, apoi adaugam iar un rand de varza tocata cu 2 foi de dafin si putin suc de rosii, slanina si intercalam straturile de varza tocata si sarmale pana terminam. Ultimul rand consta in varza tocata, suc de rosii, marar, jumatate lingurita de cimbru si se completeaza cu apa pana se vede apa deasupra. 

- Se pun pe foc mediu pana incepe sa fiarba apoi se lasa la foc mic. La inceput trebuie supravegheata pana se linisteste si se aseaza sarmalele (au tendinta sa se ridice in timp ce fierb), se completeaza cu apa pe masura ce scade - cand varza este prea acra. Daca varza este mai dulce se completeaza cu bulion diluat cu apa.

 - trebuie sa stea la fiert cca 3 h, sfat: din cand in cand trebuie sa luati oala de toarte si sa o rotiti in stanga si in dreapta sa nu se lipeasca de fund. Daca vreti sarmalele mai scazute, se mai baga oala la cuptor pentru inca 20 de minute la foc mic.
 - se servesc cu mamaliguta calda
Pofta buna!

Comentarii